7 betegség, ami az alacsony D vitamin szinthez köthető. 1. rész

7 betegség, ami az alacsony D vitamin szinthez köthető. 1. rész

Emlékszem néhány évvel ezelőtt a hatóságok még kard kivonva harcoltak a természetes D vitamin kiegészítés ellen, megtiltva a szabad forgalmazását és kígyót-békát összehordva az állítólagos káros hatásairól. Azután a bizonyítékok, az egészségre vágyók és az orvosok példátlan összefogása szép lassan megváltoztatták a hatóságok hozzáállását is, és mostanra szinte nem múlik úgy el a nap, hogy ne olvashatnánk valahol a D vitamin egészségre gyakorolt jótékony hatásairól. Érdemes elolvasni ezeket, mert a D vitamin hiány több betegséghez is köthető, és nem biztos, hogy mindig tisztában vagyunk a D-vitamin hiány veszélyeivel. Íme, hét ismert betegség, ami a D-vitamin hiányhoz köthető:

Elhízás

Egy 2015-ös mély tanulmány szerint az elhízott férfiak, nők és gyermekek 35%-al nagyobb valószínűséggel D-vitamin-hiányosak, mint a normál testsúlyú emberek. Az egyik lehetséges magyarázat egy 2000-ben megjelent American Journal of Clinical Nutrition tanulmány szerint az, hogy az elhízás korlátozza a szervezet azon képességét, hogy felhasználja a D vitamint mind a napfény, mind az étrendi forrásokból, mivel a zsírsejtek visszatartják a vitaminokat. Magyarul, az elhízás tulajdonképpen még fokozza is a D vitamin hiány hatását a szervezetben.

Cukorbetegség

A cukorbetegeknek alacsonyabb a D vitamin szintjük, mint a normál vércukor szinttel rendelkező embereknek, állítja egy 2015-ben közzétett spanyol tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism szerint. Ez a kapcsolat fennállt a teljes BMI (testtömeg index) spektrumon át – valójában a „szálkás mint egy kárász raj” és a kórosan elhízott cukorbeteg embereknek is jelentősen alacsonyabb volt a D vitamin szintjük, mint a nem diabéteszeseknek.  A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a D vitaminhiány és az elhízás „szinergikus kölcsönhatásban” növelik a diabétesz és más anyagcsere rendellenesség rizikóját.

Szívbetegség

Tudtad, hogy a szívbetegség és a D-vitamin hiány kéz a kézben járnak? Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy a rendkívül alacsony D vitamin szinttel rendelkező alanyok csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg szívelégtelenségben és ötször nagyobb a valószínűsége a hirtelen szívhalálnak. Ugyanakkor a szakértők szerint még nincs bizonyíték arra, hogy a magasabb D vitamin szint, csökkentené a szív- és érrendszeri kockázatot, ezért talán korai még azt állítani, hogy a kiegészítők fokozhatják a szív egészségét.

Koraszülés

Egy több mint 2000 várandós kismama bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akiknél magasabb a 25(OH)D3 szint, (A D vitamin szintjét a vérből mérik (a 25(OH)D3 szintjének meghatározásával) azoknál kisebb a kockázata a 37. hét előtti szülésre. A szerzők szerint a D vitaminnak lehet védőhatása azáltal, hogy csökkenti a koraszülést okozó bakteriális fertőzést a placentában.

PMS

Egy tanulmány szerint azok a 27 és 44 év közötti nők, akiknél magasabb volt a D vitamin bevitel, alacsonyabb volt a kockázata a PMS tüneteknek. (A tanulmány megállapította, hogy a magasabb kalciumbevitel is összefügg az alacsonyabb PMS kockázatával.) Egy 2010-es kísérleti tanulmány szerint összefüggés van a D vitamin szint és a PMS között a fiatalabb nők körében is. Első sorban még mindig az olyan gyulladásgátló gyógyszerek, mint az ibuprofen és a naproxen a leggyakrabban használt terápia PMS tünetei ellen, de a kutatók úgy vélik, hogy a D vitamin-kiegészítők ígéretes alternatívát jelenthetnek.

Irritábilis bél szindróma (IBS)

Az irritábilis bél szindróma a gyomor- és bélrendszer funkcionális zavara. A gyomor-egészségügyi problémákkal küzdő embereknél – mivel ez befolyásolja a szervezet képességét a tápanyagok felszívódására - rendkívül gyakori a vitaminok és ásványi anyagok hiánya, beleértve a D vitamin hiányt is. Kutatók szerint az irritábilis bél szindrómával (IBS) küzdő betegek, különösen azok, akik a kortikoszteroidokat szednek, gyakran D-vitamin hiányosak is.  Egyes kutatók úgy vélik, hogy a D vitamin hiánynak szerepe lehet nemcsak a betegség kialakulásának növekvő rizikójában, de a tüneteket súlyosságában is.

Fogszuvasodás kisgyermekeknél

A D-vitamin elengedhetetlen az egészséges fogak kialakulásához és megtartásához. Ugyanakkor van még egy ok, hogy miért fontos a várandós kismamáknak is D vitamin kiegészítést szedniük. Egy tanulmányban megmérték várandós kismamák D-vitamin szintjét, majd megvizsgálták a született gyermekeik fogait 1 éves korukban. A kutatás során megállapították, hogy azoknak az édesanyáknak, akiknél gyengébb volt a gyermekük fogzománca, azoknak alacsonyabb volt a D vitamin szintjük is.

Figyelem! A cikkben vagy a tesztoldalon megjelölt és ismertetett termékek nem alkalmasak semmilyen betegség diagnosztizálására, kezelésére, gyógyítására, továbbá annak megelőzésére. A termékek ismertetőjében megjelölt jellemzők egyénenként eltérő módon változhatnak. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa tanácsát!